Frågor och svar
Här har vi samlat svar på några vanliga frågor om oss och våra varumärken. Hittar du inte svaret du söker? Kontakta oss så försöker vi svara på dina frågor och funderingar.
Här har vi samlat svar på några vanliga frågor om oss och våra varumärken. Hittar du inte svaret du söker? Kontakta oss så försöker vi svara på dina frågor och funderingar.
Du hittar kontaktuppgifter på vår kontaktsida. Vi återkommer till dig inom kort för vidare diskussion.
Du hittar kontaktuppgifter på vår kontaktsida. Maila oss så återkommer vi till dig inom kort för vidare diskussion.
Vi representerar varumärken som Torrbollen Home/luftrenare/fuktslukare, Sharkbite och Green viking. Agenturer finner du på startsidan eller på översiktssidan för alla varumärken.
I huvudmenyn kan du klicka dig vidare till det varumärke du vill ha information om. Information om hur exempelvis fuktslukaren, luftrenaren, rengörningsprodukterna fungerar hittar du om du skrollar ner i texten under valt varumärke eller under vald produkt. Har du ändå inte hittat informationen du söker så hör av dig till oss på hello@everbrandsweden.com så svarar vi så snart vi kan.
Du hittar alla säkerhetsdatablad under fliken Everbrand där du kan klicka dig vidare till säkerhetsdatablad. Eller klicka på länken här så kommer du direkt dit.
Häll vätskan i avloppet. Detta utgör ingen miljörisk. Undvik helst vätskekontakt med metall eftersom det finns risk för rostbildning om det inte sköljs av.
Det är helt beroende av hur fuktigt det är och hur stor din refillpåse är. Generellt kan man säga att en refillpåse á 450 gram räcker i 1-3 månader i ett utrymme på 12-14m². Detta kan variera beroende på vilken storlek på fuktslukaren du använder, placering samt utrymmets yta och area.
Torkar upp och tvättar av med ljummet vatten. Upprepa vid behov.
Torrbollen fuktslukare fungerar ända ner till 0°C men vid minusgrader upphör funktionen eftersom ingen fukt finns. När det blir plusgrader igen börjar Torrbollen återigen om att sluka fukt.
När flingorna i fiberdukspåsen väl har mättats med vatten och fukten i ett utrymme upphör, stelnar och torkar de ihop och påsen blir hård. När sedan fukten kommer tillbaka sätter processen i gång igen och flingorna förvandlas till vätska och rinner ner i behållaren. Du behöver alltså inte slänga din påse om innehållet i den stelnat.
Produkten innehåller Kalciumklorid 75-99%. CAS 10043-52-4, EG nr. 233-140-8. Orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon. Vid kontakt med ögonen skölj med rikligt med vatten i flera minuter. Sök läkarhjälp.
De flesta plastkåpor på utombordare och riggar är lackade och då är det inga problem att använda Sharkbite Barnacle remover, men en del riggar är obehandlade vid vattenlinjen och tillverkade av formgjuten mjuk plast exempelvis Mercury Verados. Dessa tål inte någon form syra vid rengöring alls. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Det kan uppstå reaktion som i värsta fall ger en missfärgning, blekning eller fula märken i plasten om ett medel som innehåller någon form av syra får ligga på för länge eller inte sköljs bort mycket noggrant. Mercury rekommenderar endast mekanisk rengöring med ett lätt polerande rengöringsmedel. Mer om detta finns att läsa i Mercurys instruktionsböcker. Om du är osäker på din plastkåpa, kontakta din leverantör av motor eller drev.
Sharkbite Barnacle Remover är ett otroligt effektivt hjälpmedel för att lösa upp kalk i snäckor och havstulpaner. Med sin modifierade syra är den snällare mot användaren och miljön än någon annan konkurrent. För att göra jobbet krävs det någon form av syra. Något annat sätt finns inte, såvida man inte gör det helt mekaniskt genom att skrapa, skrubba, slipa och polera.
Sharkbite fungerar på alla båtar och drev. Gelcoat, trä, stål och t.o.m. på aluminium, (även om man alltid måste vara försiktig med syra på aluminium och testa på liten yta först). Som regel så är det aldrig några problem med utombordare och drev, då det är lackade ytor på i stort sett alla, och då går det utmärkt att rengöra med syra.
När det kommer till Mercury Verado så sitter det formgjutna obehandlade relativt mjuka plastkåpor vid vattenlinjen. Dessa tål inte någon form syra vid rengöring. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Det kan uppstå reaktion som i värsta fall ger en missfärgning, blekning eller fula märken i plasten om ett medel som innehåller någon form av syra får ligga på för länge eller inte sköljs bort mycket noggrant. Mercury rekommenderar endast mekanisk rengöring med polerande rengöringsmedel. Mer information om detta finns att läsa i Mercurys bruksanvisningar.
På frågan angående Sharkbites påverkan på RIB- eller gummibåt kan vi tyvärr inte ge ett kortfattat svar, men vi ska försöka förklara: Det finns olika typer av PVC, plast och gummi som ofta används på gummi- och RIB-båtar. Beskaffenheten avgör om Sharkbite påverkar materialet mer eller mindre. Som regel påverkar Sharkbite inte gummibåtar/PVC. Teoretiskt skulle vissa mjuka lister och packningar påverkas om man skulle glömma att skölja ordentligt, men vi har aldrig varit med om det. Vi har tvättat en hel del RIB-, PVC- och billigare gummibåtar med Sharkbite utan att det ställde till något och vi har aldrig hört talas om att någon har fått några problem. Alla våra labbtester visar att det är grönt att köra med Sharkbite på Gummi och PVC så länge man sköljer ordentligt efteråt. För säkerhets skull bör du testa på ett litet område först, sedan vara noga med att du sköljer bort medlet noga, så att det inte ligger och ”biter” på din båt.
Din fråga angående Sharkbite på aluminium, drev, bälgar mm är befogad. Det handlar ju om så många olika typer av metaller, plaster och andra material. Vi har använt Sharkbite och rengjort många drev och aluminiumbåtar med ett strålande resultat. Sharkbite fungerar utmärkt och gör jobbet på gelcoat, metaller och andra underlag. Dock bör man vara försiktig med obehandlade plaster och galvad metall. Medlet är surt och därmed korrosivt. Därför kan en del obehandlade plaster reagera med oönskade fula märken och aluminiumlegeringar kan anta en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Använder du Sharkbite Barnacle Remover eller annan snäckborttagare på obehandlade plaster eller galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också aluminiumets ytskikt, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Vår erfarenhet av att arbeta med Sharkbite på aluminium och annan metall är att man måste vara noga med att skölja av medlet när man är klar. Sköljer man inte ordentligt så kan medlet på sikt, t. exempel över vintern, orsaka oxidering och kanske till och med korrosion på metall. Sköljer man bort medlet när jobbet är klart så händer ingenting med metallen. Samma regel gäller för plast, gummi, silikon och liknande material, (bälgarna). Som vanligt bör du testa på ett litet område först och lära dig hur fort det går, och hur du bäst arbetar med Sharkbite. Om du är osäker, kontakta din leverantör av motor eller släp.
Det finns lika många aluminiumlegeringar som det finns aluminiumbåttillverkare. Därför kan vi ej med säkerhet säga hur just din metall kommer att se ut när du är klar. Den kommer att bli ren och fin och se ny ut och kanske anta en färg/nyans du inte sett förut. Denna mattas av efter några veckor och metallen återgår till en något mattare nyans. Du kommer att se detta fenomen på den yta du väljer att testa på. Det påminner om en aluminiumpolish. Det finns alltså ingen anledning till oro och du kan vara trygg med din Sharkbite Barnacle Remover så länge du sköljer bort medlet när du är klar. Vi rekommenderar alltid att testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad.
Vi har rengjort några bronspropellrar med Sharkbite och det blev ett alldeles utmärkt resultat, tycker både vi och ägarna. Sharkbite fräter inte på metallen mer än på något annat underlag, men brons kan anta en annan lyster, färg eller skiftning efteråt. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också brons, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Du kanske är mer pedant och känslig för en ev. skiftning i metallens beskaffenhet och lyster? Med Sharkbite kan det upplevas som om det blev ”för mycket av det goda”. Du bör testa på ett litet område först, sedan utvärdera resultatet innan du kör igång.
Nej, det är inte okej. Din Sharkbite skall förvaras varmt, ej kallare än +10°C. Skulle du råka glömma den ute i kylan, så kristalliseras det verksamma ämnet och då blir det inte lika potent som tidigare. Dessutom kan en liten kristall komma att sätta igen/täppa till röret till triggern på sprayflaskan.
Din fråga angående om Sharkbite tar bort bottenfärgen är enkel att svara på. Svaret är Nej. Sharkbite ”biter” inte på och påverkar inte bottenfärgen. Såväl labbtester som erfarenheten säger så. Inte i något enda fall har vi hört talas om att Sharkbite påverkar, avlägsnar eller på annat sätt skadar någon bottenfärg. Det finns en hel del olika typer av bottenfärg, slipande och olika typer av gift, tekniker mm. Eventuella ”rinningar” av gammalt vax, båtschampo eller annan tvållösning som sedan spolas bort med högtryck skulle kunna avlägsna eller försämra verkan på en del typer av bottenfärg, framför allt de slipande är känsliga för detta. Har man använt Sharkbite innan schampot kan det hända att man lite förhastat drar slutsatsen att det beror på Sharkbite, men så är det alltså inte. Som alltid skall du vara noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” över tiden i onödan. Vi rekommenderar också att du testar på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad.
Frågan om Sharkbite som rinner ner eller på annat sätt kommer i kontakt med din trailer är befogad. Det handlar ju om så många olika typer av metaller och andra material på en trailer. Vi har använt Sharkbite på massor av båtar som stått på trailer (de flesta). Beroende på typ av trailer och därmed legering i metallen, samt om det är en lackad yta eller inte, så reagerar det olika. I vissa fall syns ingenting, i andra fall syns det en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Medlet är surt och därmed korrosivt.
Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också metallen på trailern, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Vi brukar vara noga med att skölja av medlet även från trailern när vi är klara med båten. Sköljer man inte ordentligt så kan medlet på sikt, t.ex. över vintern, orsaka oxidering och kanske till och med korrosion på metall. Sköljer man bort medlet när jobbet är klart så händer ingenting med metallen förutom en eventuell skiftning i färg/yta. Samma regel gäller för övriga material du hittar på en trailer, som t.ex. plast och gummi.
OBS! Som brukligt vid all rengöring med kemikalier bör du testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Använder du Sharkbite Barnacle Remover på obehandlade galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet.
Sharkbite är bra för miljön med tanke på att det bygger på samma syra som finns naturligt i rabarber, är vattenlösligt och därmed snabbt biologiskt nedbrytbart. Sharkbite påverkar inte miljön negativt över tiden. Skulle du använda medlet så att det rinner ner på t.ex. gräset, så skulle gräset delvis dö, och sedan växa upp snabbt igen.
Ja, det kan den, både på skrov, drev och propeller. Tack vare sprayfunktionen så kommer den åt där du annars inte hade gjort det. Produkten fungerar utmärkt och gör jobbet på havstulpaner som sitter på de flesta metaller och andra underlag. Sugkoppen, eller ”ringen”, som ofta blir kvar är lite svårare att få bort, men det går oftast bra att få bort även den om man sprayar en andra gång. Det gäller att komma ihåg att verkan blir dubbelt så bra om man sprayar på torr snäcka, samt om temperaturen är högre.
Som brukligt vid rengöring med kemikalier så rekommenderar vi att du börjar med att testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Blås av båten och de utsatta områdena med högtryck för att få bort beväxning och lösa snäckor. Låt sedan båten och snäckorna torka. Spraya på ett område i taget och gärna direkt på torr snäcka för att undvika utspädning. Ge det 3-5 minuter beroende på resultatet du kan se. Skrubba/skrapa sedan lite lätt. Skölj därefter noga och låt det torka. Gör om proceduren en gång till om det finns rester kvar. Är du inte nöjd med resultatet så kan det bero på utetemperaturen. Ju kallare, desto mer tid krävs för en reaktion/att smälta/lösa upp en havstulpan. Du kan då behöva låta medlet ligga på några extra minuter. När du är klar så sköljer du av noga med vatten.
Ja, det kan du. Lägg märke till att medlet inte är avsett för badrum, men visst går det bra att lösa kalk med Sharkbite. Både Sharkbite Waterline Cleaner och Sharkbite Barnacle Remover löser kalk. Den senare mer aggressivt. Var noga med ventilation och arbeta med en liten yta i taget. För bästa resultat skall du arbeta med varmt vatten för att på så sätt värma upp kaklet. Reaktionen kommer att gå mycket fortare då. Som alltid skall du testa på en liten yta först, och sedan vara noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” över tiden i onödan.
Du hittar kontaktuppgifter på vår kontaktsida. Maila oss så återkopplar vi inom kort för vidare diskussion.
Upp till två rutor fungerar för maximal uppsugning.
T.DRY fuktslukaren binder och kristalliserar fukten till en gelé istället för en vätska. Det är därför säkert att ha den i både väskan och i bilen. Ingen risk för läckage finns.
Under återförsäljare hittar du vilka som säljer T.DRY-sortimentet. Du kan även handla direkt hos oss.
En refillpåse håller i upp till tre månader, beroende på mängden fukt som finns där den är placerad. Den är sedan är förbrukad och du byter då enkelt ut den mot en ny refill.
IS-FRITT verkar ända ner till -50 grader samt motverkar återfrysning och effekten varar länge.
IS-FRITT består av ren kalciumklorid och innehåller inga tillsatser som kan skada djur eller växter.
Produkten har ett högt pH-värde på 9,5.
IS-FRITT lämnar inga fläckar eller spår efter sig.
IS-FRITT skiljer sig avsevärt från vanligt vägsalt eller tösalt. Det är mer effektivt och mer snabbverkande. Detta beror på den aktiva beståndsdelen: ren, högkoncentrerad kalciumklorid. Vilket gör att IS-FRITT fungerar utmärkt även för dammbindning av exempelvis vägar, grusgångar och utomhusbanor under sommarhalvåret.
Torrbollen Luftrenare förebygger uppkomst av bakterier och mögel och är förpackad i en lufttät plastcylinder med en inre förslutning som är perforerad. När burken öppnas och kommer i kontakt med luft frigörs oljans antiseptiska egenskaper genom att den sakta avdunstar.
Behållaren finns i storlekarna 113 gram och 227 gram.
Fördelen med Torrbollen Luftrenare är att den kan placeras var som helst så länge den står plant.
Gelen är normalt aktiv i 60-90 dagar, men har även en förebyggande effekt i upp till 45 dagar efter att behållaren är slut och innehållet avdunstat. Efter det rekommenderas att investera i en ny för att fortsätta processen.
För bästa effekt använd enligt förslaget nedan:
Under tiden som Torrbollen Luftrenare är aktiv så upplevs lukten som ”ren”. Det finns ingen tillsatt lukt, ingen döljande effekt och inga parfymer, bara frisk och ren luft. Fördelen med produkten jämfört med många andra är att den angriper och neutraliserar de bakterier som ger upphov till den dåliga lukten istället för att dölja dem med kemiska tillsatser.
Torrbollen Luftrenare är framtagen för att passa på flera olika platser.
Häll vätskan i avloppet. Detta utgör ingen miljörisk. Undvik helst vätskekontakt med metall eftersom det finns risk för rostbildning om det inte sköljs av.
Det är helt beroende av hur fuktigt det är och hur stor din refillpåse är. Generellt kan man säga att en refillpåse á 450 gram räcker i 1-3 månader i ett utrymme på 12-14m². Detta kan variera beroende på vilken storlek på fuktslukaren du använder, placering samt utrymmets yta och area.
Inga problem, man torkar upp och tvättar av med ljummet vatten. Upprepa vid behov.
Torrbollen fuktslukare fungerar ända ner till 0°C men vid minusgrader upphör funktionen eftersom ingen fukt finns. När det blir plusgrader igen börjar Torrbollen återigen om att sluka fukt.
När flingorna i fiberdukspåsen väl har mättats med vatten och fukten i ett utrymme upphör, stelnar och torkar de ihop och påsen blir hård. När sedan fukten kommer tillbaka sätter processen i gång igen och flingorna förvandlas till vätska och rinner ner i behållaren. Du behöver alltså inte slänga din påse om innehållet i den stelnat.
Torrbollen Home innehåller Kalciumklorid 75-99%. CAS 10043-52-4, EG nr. 233-140-8. Orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon. Vid kontakt med ögonen skölj med rikligt med vatten i flera minuter. Sök läkarhjälp.