Sharkbite – Frågor och svar

Nedan hittar du de vanligaste frågorna och svaren vi får. Har du andra frågor så är du välkommen att höra av dig till oss på hello@everbrandsweden.com så återkommer vi så snart vi kan.

Kan man använda Sharkbites produkter på mjuka obehandlade plaster

De flesta plastkåpor på utombordare och riggar är lackade och då är det inga problem att använda Sharkbite Barnacle remover, men… En del riggar är obehandlade vid vattenlinjen och tillverkade av formgjuten mjuk plast, t.ex. Mercury Verados. Dessa tål inte någon form syra vid rengöring! Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Det kan uppstå reaktion som i värsta fall ger en missfärgning, blekning eller fula märken i plasten om ett medel som innehåller någon form av syra får ligga på för länge eller inte sköljs bort mycket noggrant. Mercury rekommenderar endast mekanisk rengöring med ett lätt polerande rengöringsmedel. Mer om detta finns att läsa i Mercurys instruktionsböcker. Om du är osäker på din plastkåpa, kontakta din leverantör av motor eller drev.

Sharkbite Barnacle Remover är ett otroligt effektivt hjälpmedel för att lösa upp kalk i snäckor och havstulpaner. Med sin modifierade syra är den snällare mot användaren och miljön än någon annan konkurrent.
För att göra jobbet krävs det någon form av syra. Något annat sätt finns inte, såvida man inte gör det helt mekaniskt genom att skrapa, skrubba, slipa och polera.

Sharkbite fungerar på alla båtar och drev. Gelcoat, trä, stål och t.o.m. på aluminium, (även om man alltid måste vara försiktig med syra på aluminium och testa på liten yta först). Som regel så är det aldrig några problem med utombordare och drev, då det är lackade ytor på i stort sett alla, och då går det utmärkt att rengöra med syra.

Kan jag använda Sharkbite på Mercury Verado?

När det kommer till Mercury Verado så sitter det formgjutna obehandlade relativt mjuka plastkåpor vid vattenlinjen. Dessa tål inte någon form syra vid rengöring. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Det kan uppstå reaktion som i värsta fall ger en missfärgning, blekning eller fula märken i plasten om ett medel som innehåller någon form av syra får ligga på för länge eller inte sköljs bort mycket noggrant. Mercury rekommenderar endast mekanisk rengöring med polerande rengöringsmedel. Mer information om detta finns att läsa i Mercurys bruksanvisningar.

Kan jag använda Sharkbite på min Gummibåt/RIB-båt?

På frågan angående Sharkbites påverkan på RIB- eller gummibåt kan vi tyvärr inte ge ett kortfattat svar, men vi ska försöka förklara: Det finns olika typer av PVC, plast och gummi som ofta används på gummi- och RIB-båtar. Beskaffenheten avgör om Sharkbite påverkar materialet mer eller mindre. Som regel påverkar Sharkbite inte gummibåtar/PVC. Teoretiskt skulle vissa mjuka lister och packningar påverkas om man skulle glömma att skölja ordentligt, men vi har aldrig varit med om det. Vi har tvättat en hel del RIB-, PVC- och billigare gummibåtar med Sharkbite utan att det ställde till något och vi har aldrig hört talas om att någon har fått några problem. Alla våra labbtester visar att det är grönt att köra med Sharkbite på Gummi och PVC så länge man sköljer ordentligt efteråt. För säkerhets skull bör du testa på ett litet område först, sedan vara noga med att du sköljer bort medlet noga, så att det inte ligger och ”biter” på din båt.

Kan jag använda Sharkbite på drevet, aluminium, anoderna, bälgarna och liknande?

Din fråga angående Sharkbite på aluminium, drev, bälgar mm är befogad. Det handlar ju om så många olika typer av metaller, plaster och andra material. Vi har använt Sharkbite och rengjort många drev och aluminiumbåtar med ett strålande resultat. Sharkbite fungerar utmärkt och gör jobbet på gelcoat, metaller och andra underlag. Dock bör man vara försiktig med obehandlade plaster och galvad metall. Medlet är surt och därmed korrosivt. Därför kan en del obehandlade plaster reagera med oönskade fula märken och aluminiumlegeringar kan anta en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Använder du Sharkbite Barnacle Remover eller annan snäckborttagare på obehandlade plaster eller galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också aluminiumets ytskikt, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Vår erfarenhet av att arbeta med Sharkbite på aluminium och annan metall är att man måste vara noga med att skölja av medlet när man är klar. Sköljer man inte ordentligt så kan medlet på sikt, t. exempel över vintern, orsaka oxidering och kanske till och med korrosion på metall. Sköljer man bort medlet när jobbet är klart så händer ingenting med metallen. Samma regel gäller för plast, gummi, silikon och liknande material, (bälgarna). Som vanligt bör du testa på ett litet område först och lära dig hur fort det går, och hur du bäst arbetar med Sharkbite. Om du är osäker, kontakta din leverantör av motor eller släp.

Kommer min aluminiumbåt bli missfärgad av medlet?

Det finns lika många aluminiumlegeringar som det finns aluminiumbåttillverkare. Därför kan vi ej med säkerhet säga hur just din metall kommer att se ut när du är klar. Den kommer att bli ren och fin och se ny ut och kanske anta en färg/nyans du inte sett förut. Denna mattas av efter några veckor och metallen återgår till en något mattare nyans. Du kommer att se detta fenomen på den yta du väljer att testa på. Det påminner om en aluminiumpolish. Det finns alltså ingen anledning till oro och du kan vara trygg med din Sharkbite Barnacle Remover så länge du sköljer bort medlet när du är klar. Vi rekommenderar alltid att testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad.

Kan jag använda Sharkbite på Brons?

Vi har rengjort några bronspropellrar med Sharkbite och det blev ett alldeles utmärkt resultat, tycker både vi och ägarna. Sharkbite fräter inte på metallen mer än på något annat underlag, men brons kan anta en annan lyster, färg eller skiftning efteråt. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också brons, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Du kanske är mer pedant och känslig för en ev. skiftning i metallens beskaffenhet och lyster? Med Sharkbite kan det upplevas som om det blev ”för mycket av det goda”. Du bör testa på ett litet område först, sedan utvärdera resultatet innan du kör igång.

Hur förvarar jag min (överblivna) Sharkbite? Är det okej att lämna flaskan ute i kylan i t.ex. redskapsboden, garaget, båthuset över vintern?

Nej, det är inte okej. Din Sharkbite skall förvaras varmt, ej kallare än +10°C. Skulle du råka glömma den ute i kylan, så kristalliseras det verksamma ämnet och då blir det inte lika potent som tidigare. Dessutom kan en liten kristall komma att sätta igen/täppa till röret till triggern på sprayflaskan.

Kommer min Sharkbite tvätta bort eller förstöra min bottenfärg?

Din fråga angående om Sharkbite tar bort bottenfärgen är enkel att svara på. Svaret är Nej. Sharkbite ”biter” inte på och påverkar inte bottenfärgen. Såväl labbtester som erfarenheten säger så. Inte i något enda fall har vi hört talas om att Sharkbite påverkar, avlägsnar eller på annat sätt skadar någon bottenfärg. Det finns en hel del olika typer av bottenfärg, slipande och olika typer av gift, tekniker mm. Eventuella ”rinningar” av gammalt vax, båtschampo eller annan tvållösning som sedan spolas bort med högtryck skulle kunna avlägsna eller försämra verkan på en del typer av bottenfärg, framför allt de slipande är känsliga för detta. Har man använt Sharkbite innan schampot kan det hända att man lite förhastat drar slutsatsen att det beror på Sharkbite, men så är det alltså inte. Som alltid skall du vara noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” över tiden i onödan. Vi rekommenderar också att du testar på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad.

Min båt står på en galvad trailer och jag tänker använda Sharkbite på båten. Då kommer det att rinna ner Sharkbite på min trailer. Kommer det att påverka min trailer negativt?

Angående om Sharkbite som rinner ner eller på annat sätt kommer i kontakt med din trailer är befogad. Det handlar ju om så många olika typer av metaller och andra material på en trailer. Vi har använt Sharkbite på massor av båtar som stått på trailer (de flesta). Beroende på typ av trailer och därmed legering i metallen, samt om det är en lackad yta eller inte, så reagerar det olika. I vissa fall syns ingenting, i andra fall syns det en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Medlet är surt och därmed korrosivt. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också metallen på trailern, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Vi brukar vara noga med att skölja av medlet även från trailern när vi är klara med båten. Sköljer man inte ordentligt så kan medlet på sikt, t.ex. över vintern, orsaka oxidering och kanske till och med korrosion på metall. Sköljer man bort medlet när jobbet är klart så händer ingenting med metallen förutom en eventuell skiftning i färg/yta. Samma regel gäller för övriga material du hittar på en trailer, som t.ex. plast och gummi. OBS! Som brukligt vid all rengöring med kemikalier bör du testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Använder du Sharkbite Barnacle Remover på obehandlade galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet.

Är Sharkbite ett gift eller ett bra miljöval?

Sharkbite är bra för miljön med tanke på att det bygger på samma syra som finns naturligt i rabarber, är vattenlösligt och därmed snabbt biologiskt nedbrytbart. Sharkbite påverkar inte miljön negativt över tiden. Skulle du använda medlet så att det rinner ner på t.ex. gräset, så skulle gräset delvis dö, och sedan växa upp snabbt igen.

Kan Sharkbite Barnacle Remover verkligen få bort alla envisa snäckor och havstulpaner?

Ja, det kan den, både på skrov, drev och propeller. Tack vare sprayfunktionen så kommer den åt där du annars inte hade gjort det. Produkten fungerar utmärkt och gör jobbet på havstulpaner som sitter på de flesta metaller och andra underlag. Sugkoppen, eller ”ringen”, som ofta blir kvar är lite svårare att få bort, men det går oftast bra att få bort även den om man sprayar en andra gång. Det gäller att komma ihåg att verkan blir dubbelt så bra om man sprayar på torr snäcka, samt om temperaturen är högre.

Hur gör jag för att få rent båten från havstulpaner?

Som brukligt vid rengöring med kemikalier så rekommenderar vi att du börjar med att testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Blås av båten och de utsatta områdena med högtryck för att få bort beväxning och lösa snäckor. Låt sedan båten och snäckorna torka. Spraya på ett område i taget och gärna direkt på torr snäcka för att undvika utspädning. Ge det 3-5 minuter beroende på resultatet du kan se. Skrubba/skrapa sedan lite lätt. Skölj därefter noga och låt det torka. Gör om proceduren en gång till om det finns rester kvar. Är du inte nöjd med resultatet så kan det bero på utetemperaturen. Ju kallare, desto mer tid krävs för en reaktion/att smälta/lösa upp en havstulpan. Du kan då behöva låta medlet ligga på några extra minuter. När du är klar så sköljer du av noga med vatten.

Jag har mycket kalk på kakel och i duschkabinen i mitt badrum och det går inte bort med vanligt medel. Kan jag använda Sharkbite för att få bort kalket?

Ja, det kan du. Lägg märke till att medlet inte är avsett för badrum, men visst går det bra att lösa kalk med Sharkbite. Både Sharkbite Waterline Cleaner och Sharkbite Barnacle Remover löser kalk. Den senare mer aggressivt. Var noga med ventilation och arbeta med en liten yta i taget. För bästa resultat skall du arbeta med varmt vatten för att på så sätt värma upp kaklet. Reaktionen kommer att gå mycket fortare då. Som alltid skall du testa på en liten yta först, och sedan vara noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” över tiden i onödan.

Kan jag använda Sharkbite när jag skall göra rent poolen och ta bort den där smutsranden i vattenlinjen?

Din fråga angående om Sharkbite tar bort smutsad eller missfärgad vattenlinje på poolen är lite svår att generellt svara på eftersom att materialet/linern varierar en hel del mellan olika pooler (gummiliner/glasfiber/plast/kakel). Vi har använt Sharkbite för att få bort den bruna beläggningen/missfärgningen i vattenlinjen på bland annat spabad och pool med gummiliner. En del båtägare, som också råkar vara poolägare, har med framgång testat medlet på sin pool och berättat det för oss. Skall du använda medlet på vattenlinjen i en fylld pool gäller följande: Arbeta på en liten yta i taget, t.ex. två meter. Ge det tre minuter och skrubba lite lätt, funkar inte det, ge det tre minuter till, osv. Var noga med att det inte bleker materialet om det är gummiliner. För säkerhets skull bör du testa på ett litet område först. Var noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” på din poolsida/kant.